onsdag 24 juli 2013

Diana mod 30


 Ett tag sedan... eller hur?

Tänkte berätta om mitt första möte med ett Diana modell 30, det var på Liseberg någon gång i början på 80:talet och dessa bössor satt fastkedjade på skjutbanan och redan som ung var man ju vapenintresserad.
Tyckte om denna bössan och skulle gärna vilja ha med mig en hem men det gick ju inte.

Nu ca 30 år senare så fick jag tag på ett exemplar i hyffsat skick av säljaren Pergeo på Tradera, jag ringde upp honom och frågade om han hade någon Diana 30 hemma och det hade han, jag blev riktigt glad och när den väl kom hem så rev jag ner den och fixade till stocken samt gjorde rent magasinet för rundkulorna.

Det är tydligen ett vanligt fel på dessa bössor att kulorna fastnar i magasinet men det är lätt att fixa till med en läskstång med borste.

På mitt exemplar så var det ett fel till och det var att det satt en kula i loppet som inte var till för denna bössa, en stålkula i kal 4,42...

Dom här bössorna så som Haenel 49-310 använder man blykulor i kaliber 4,4mm.

Det blev till att ta ner mekanismen och pilla ut kulan som fastnat och sedan hade jag ett fungerande gevär.

Här nedan är lite bilder på mitt exemplar.
 Mekanismen fungerar så att när man drar laddarmen så går en kolv upp från magasinet till loppet på pipan, kulorna ligger och rullar i magasinet som rymmer ca 125 st, det är viktigt att man håller bössan med pipan uppåt så att främsta kulan rullar in i kolven.
 Det finns även två stycken räkneverk, ett för sammanlagda skott skjutna och ett som går upp till 999 som man kan nollställa med en speciell nyckel.


Här syns räkneverken, det har skjutits över 46000 skott med denna bössa.           Magasinet som ligger under pipan med 4,4mm kulor
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar